06-Nummer Zoeken

Het is je vast weleens gebeurd dat je werd gebeld, maar niet in de mogelijkheid was om op te nemen. Wanneer de beller geen anoniem nummer heeft, is het mogelijk om op een later moment terug te bellen. Zodra het je wel goed uitkomt, heb je de mogelijkheid om contact op te nemen. Zorg er wel voor dat je hier niet te makkelijk in wordt. Tegenwoordig bellen steeds meer oplichters zonder afgeschermd nummer, om het vertrouwen van mensen te winnen. Ook zij weten dat veel mensen een anonieme beller vaak helemaal niet opnemen. Dus met een 06-Nummer of vaste lijn maken zij meer kans om mensen te bereiken.

Hoe gaan oplichters te werk?
Oplichters zijn over het algemeen slimme mensen die flink wat voorbereidingen hebben getroffen. Voordat ze jou bellen, bedenken ze verschillende scenario’s die kunnen ontstaan. En ze zorgen dat ze daarop voorbereid zijn, zodat jij niet aan hen zal twijfelen. Zodra er fouten worden gemaakt of er geen vastberadenheid in hun stem klinkt, weten zij dat degene die zij bellen argwaan krijgt en zal hun missie waarschijnlijk niet slagen. Al klinkt een beller nog zo betrouwbaar en zeker van zijn of haar zaak, realiseer je dat het dan nog steeds om oplichtingspraktijken kan gaan.

Wat kun je ertegen doen?

Denk je dat je te maken hebt met een oplichter? Twijfel daar dan niet aan en neem het zekere voor het onzekere door het gesprek af te kappen. Desnoods spreek je af met de beller dat hij of zij je op een later moment terugbelt, omdat het even niet gelegen komt. Je hebt dan de mogelijkheid en de tijd om wat onderzoek te doen en het 06-nummer na te trekken op het internet. Levert het nummer veel zoekresultaten op en wordt er gesproken over spam, phishing, reclame of een andere negatieve manier van het ontfutselen van persoonsgegevens? Laat het dan voor wat het is en neem niet meer op wanneer de beller opnieuw contact met je opneemt.

Telefoonnummer opzoeken
Wanneer je zo’n 06-nummer of telefoonnummer van een vaste lijn hebt opgezocht, zie je vaak meerdere stukjes informatie staan. Zo kan het zijn dat de naam van de persoon of het bedrijf vermeld wordt. Ook hebben mensen waarschijnlijk al hun ervaringen over dit telefoonnummer gedeeld. Waren dit goede ervaringen of werd er vermoed dat het om iemand met kwade bedoelingen ging? En is er al contact opgenomen met het bedrijf waar de contactpersoon zegt te werken? Uit de locatie van de beller en het tijdstip waarop gebeld wordt, is meestal ook informatie te herleiden. Neem bij twijfel gerust contact op via het algemene telefoonnummer van het bedrijf. Zij vertellen je snel genoeg of het nummer waardoor jij gebeld bent echt van hen is.

 

Niet opnemen

Het beste is nog altijd om een onbekend telefoonnummer niet op te nemen. Verwacht je geen telefoontje en is de locatie van de beller jou onbekend? Dan is het vast niet een belangrijk gesprek. En als iemand jou echt wil bereiken, dan zal diegene het op latere momenten of andere manieren vast nog eens proberen. Realiseer je vooral dat jouw persoonlijke gegevens voor mensen veel geld waard kunnen zijn en dat het je veel narigheid kan bezorgen als je daar niet voorzichtig mee bent.