Omgekeerd zoeken

Voor het vinden van een telefoonnummer kun je aan de hand van naam en adresgegevens van een persoon of een bedrijf vaak de juiste informatie vinden. Stel dat je nu gebeld bent door iemand en het nummer niet bekend is bij jou, dan kun je aan de hand van die gegevens niet op zoek gaan. Het is dan mogelijk om een omgekeerde zoekopdracht uit te voeren. Daarvoor heb je niet de naam, het adres en de woonplaats nodig, maar enkel het telefoonnummer. Hiervoor maak je gebruik van de nummerzoeker waarin je het telefoonnummer toetst. Aan de hand van de beschikbare gegevens wordt er dan de nodige informatie met betrekking tot het betreffende nummer getoond.

 

Wie heeft er gebeld

Een omgekeerde zoekopdracht kun je uitvoeren door te achterhalen wie er gebeld heeft. Als je door een mobiel telefoonnummer gebeld bent, dan is het vaak lastiger om de informatie te vinden die bij het betreffende nummer hoort. Dat komt doordat een mobiel telefoonnummer vaak moeilijker te vinden is en beter beschermd wordt door privacy regels. Is een mobiel telefoonnummer geregistreerd door iemand of bijvoorbeeld door een kleine onderneming, dan is het wel mogelijk om deze informatie te vinden. Het zoeken aan de hand van een vaste telefoonaansluiting is vaak eenvoudiger.

 

Fraude voorkomen

Een belangrijke reden om een omgekeerde zoekopdracht te doen, is om te voorkomen dat je te maken krijgt met fraude en oplichting. Door het nummer in de nummerzoeker te toetsen, kun je uitzoeken of je te maken hebt met een betrouwbaar of onbetrouwbaar telefoonnummer. Als het nummer betrouwbaar is, dan kun je deze gerust terugbellen. Gaat het om een onbetrouwbaar nummer, blokker deze dan en bel het niet terug. Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van fraude of oplichting. Maak ook een melding bij de provider als je hiermee te maken krijgt.

 

Verschillende telefoonnummers

Telefoonnummers bestaan uit verschillende reeksen met getallen. Een mobiel telefoonnummer in Nederland bestaat altijd uit de cijfers 06 met daarachter een willekeurige combinatie van 8 willekeurige getallen. Hierdoor is elk mobiel telefoonnummer ook uniek. Een vast telefoonnummer bestaat ook uit een combinatie van verschillende getallenreeksen. Dat zijn het netnummer die gebonden is aan een bepaalde regio gevolgd door het abonneenummer die ook uniek is. Ook deze reeks getallen is willekeurig. Netnummers hebben 3 of 4 getallen waardoor de abonneenummers 7 of 6 getallen kennen. Het abonneenummer wordt toegekend aan elke lijn die beschikbaar is voor telefonie zodat iedereen een uniek nummer heeft.

 

Handig om te weten

Als er voor het mobiele telefoonnummer of het vaste telefoonnummer nog een combinatie van getallen staat, dan is dat een landnummer. Het landnummer bestaat uit 4 tot 6 getallen die aantonen waarvandaan een telefoontje afkomstig is. De landnummers beginnen allemaal met 00 gevolgd door een cijfer voor een specifieke zone met tot slot 1 tot 3 getallen die een bepaald land aantonen. Bel je internationaal, dan vervalt de eerste 0 van het netnummer of van het mobiele telefoonnummer en wordt deze vervangen door het landnummer waarmee gebeld wordt.