Wie heeft Gebeld
Het is niet altijd mogelijk om de telefoon op te nemen wanneer je wordt gebeld. Daarom is het fijn als iemand niet anoniem belt. Dan kan je na afloop terugbellen wanneer het je wel goed uitkomt. Maar wat als je het telefoonnummer niet herkent, waardoor je gebeld bent? Voel je dan alsnog de neiging om terug te bellen of vertrouw je het eigenlijk niet helemaal?
Doe eerst nog even een check voordat je terugbelt, want voordat je het weet komen jouw persoonlijke gegevens in handen van de verkeerde en krijg je te maken met fraude. Dat kan veel narigheid en hoge kosten opleveren, waar je niet zo snel meer van af komt. Soms wordt er namelijk geknipt in gesprekken en worden stukken opnieuw ingesproken, waardoor het lijkt alsof jij echt toestemming geeft.
Wat is het telefoonnummer?
Ben je gebeld door een anoniem nummer of staat er wel een telefoonnummer in beeld? Met een anonieme afzender weet je niet wie de beller was, maar als er een telefoonnummer zichtbaar is kun je deze op internet opzoeken. Er wordt onderscheid gemaakt in mobiele telefoonnummers en vaste lijnen. Vaak zie je daar al snel van wie het nummer afkomstig is.
Worden er meldingen van fraude gedaan over dit telefoonnummer, dan zal dat ook snel genoeg blijken. Het is ook mogelijk om zelf een melding te maken wanneer je gebeld bent door een telefoonnummer waarbij het niet om iemand met de juiste bedoelingen leek te gaan. Zo waarschuw je andere mensen ook tegen de gevaren van frauduleuze telefoontjes.
Vanuit waar wordt er gebeld?
Wist je al dat het soms mogelijk is om te zien waar de beller zich bevindt? Wanneer je een telefoonnummer opzoekt, komt er soms een plaatsnaam en/of een land bijstaan. Daaraan zie je vanuit waar er gebeld wordt. Tenzij je een belletje verwacht van een verre vriend of vriendin of iemand die op vakantie is, zijn telefoonnummers uit andere landen in de meeste gevallen niet betrouwbaar.
Neem in zo’n geval liever niet op en wacht het even af. Als het belangrijk is, neemt de beller gerust weer opnieuw contact met je op. Is het niet belangrijk, dan voorkom je hiermee dat een ander er met jouw persoonlijke gegevens vandoor gaat.
Wat te doen bij phishing
Besluit je om de telefoon op te nemen en de beller te antwoorden? Blijf dan oplettend. Het kan namelijk zo zijn dat het hier om phishing gaat. Daarbij probeert de beller een gesprek aan te knopen met als doel om achter jouw persoonlijke gegevens te komen. Vaak klinkt zo’n gesprek heel echt en betrouwbaar en daarom zien mensen pas veel te laat in dat er sprake is geweest van fraude tijdens zo’n gesprek.
Met een smoesje over een donatie voor een goed doel of een abonnement met veel korting, komen je gegevens in handen van de beller. Wanneer deze beller er slechte bedoelingen mee heeft, kan het zomaar zijn dat je aan een duur abonnement vastzit waar je nooit mee ingestemd hebt.