Welk nummer heeft mij gebeld

Een vraag die veel gesteld wordt wanneer je een gemiste oproep hebt, is wie jou heeft gebeld. Dat is in veel gevallen goed te achterhalen zodat je deze persoon of het betreffende bedrijf kunt terugbellen als dat nodig is. Voor het vinden van de informatie die bij een nummer hoort, kun je gebruik maken van een nummerzoeker. In tegenstelling tot het zoeken naar een telefoonnummer waarbij je gebruik maakt van gegevens zoals naam, adres en woonplaats om een nummer te vinden, maak je op deze manier gebruik van omgekeerd zoeken. Je voert het telefoonnummer in en aan de hand van die gegevens wordt er gezocht naar beschikbare informatie.

 

Waarom zoeken?

Het zoeken naar een telefoonnummer kan gedaan worden om verschillende redenen. Als de persoon die jou gebeld heeft niet bekend is bij jou en als de informatie van deze beller niet in de contactgegevens staan, dan wordt er vaak alleen een telefoonnummer getoond. Smartphones hebben wel vaak een functie waarbij direct via internet informatie met betrekking tot een telefoonnummer getoond kan worden, alleen is dat niet altijd het geval. Het opzoeken van een nummer is dan ook aan te raden voordat je dit nummer terugbelt.

 

Fraude voorkomen

De belangrijkste reden om dat te doen, is om fraude te voorkomen. Veel onbekende nummers worden gebruikt door mensen of bedrijven die zich bezig houden met fraude of het oplichten van mensen. Wanneer een telefoonnummer online bekend is en er meer informatie over beschikbaar is, kun je ontdekken of het gaat om een betrouwbaar nummer. Als dat het geval is, dan kun je het nummer gerust terugbellen. Ontdek je door jouw zoektocht dat het gaat om een telefoonnummer dat gebruikt wordt voor fraude of oplichting, bel het nummer dan absoluut niet terug. Maak dan een melding bij de telefoonprovider en blokkeer het nummer.

 

Verschillende soorten telefoonnummers

Er zijn verschillende soorten telefoonnummers te onderscheiden. Aan de hand van de opbouw van een telefoonnummer kun je vaak al achterhalen waar het telefoonnummer bijvoorbeeld vandaan heeft gebeld. Een telefoonnummer voor een mobiele aansluiting begint in Nederland altijd met 06 gevolgd door 8 willekeurige getallen in een willekeurige volgorde. Hierdoor is elk mobiel nummer in Nederland uniek. Een vaste aansluiting bestaat uit een netnummer gevolgd door een abonneenummer. Voor internationale telefoongesprekken wordt er dan nog gebruik gemaakt van een landcode. Die wordt voor het netnummer of voor het mobiele nummer geplaatst en vervangt de eerste 0 van het telefoonnummer.

 

Overige informatie

Aan de hand van het landnummer kun je zien waar een telefoonnummer vandaan komt. Dat nummer bestaat uit een combinatie van getallen die de zone en het specifieke land aantonen. Het netnummer bestaat vervolgens in Nederland uit drie of vier getallen beginnend met een 0. Netnummers zijn toegekend aan regio’s waarbij grote regio’s gebruik maken van een kengetal met drie cijfers en kleine gebieden voorzien zijn van netnummers met 4 getallen. Het abonneenummer wat daarna komt is een unieke combinatie van getallen die achter net netnummer geplaatst is. Dat is het specifieke telefoonnummer van een bepaalde telefoonlijn.