Zoek Mobiel Nummer

Het is niet altijd even gemakkelijk om te achterhalen door wie je gebeld bent. Wanneer je dit op Google probeert op te zoeken, leidt dat niet altijd tot resultaten. Gelukkig zijn er meerdere manieren om erachter te komen wie de beller was. Zo zijn er handige websites zoals www.telnrzoeken.nl waar al die telefoonnummers verzameld worden.

Op die manier wordt duidelijk wat ervaringen van andere mensen zijn die ook door dat telefoonnummer gebeld zijn. Hebben zij ontdekt dat het iemand is die kwade bedoelingen heeft, dan worden anderen op deze manier gewaarschuwd tegen oplichters en andere criminele activiteiten.

 

Waar zit het gevaar?
Wanneer iemand jou via een telefoongesprek probeert op te lichten, is het meestal zijn of haar doel om achter jouw persoonlijke gegevens te komen. Het doel hiervan is dat zij die informatie vervolgens gebruiken voor andere doeleinden. Voor je het weet worden jouw persoonlijke gegevens gebruikt voor abonnementen, contracten of door mensen in een heel ander land.

Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je te allen tijde alert bent en voorzichtig met je persoonlijke informatie omgaat. Voordat je het weet komt het namelijk bij de verkeerde mensen terecht.

 

Hoe kun je zoeken?

Er wordt onderscheid gemaakt in mobiele telefoonnummers en vaste lijnen die (mogelijke) oplichters gebruiken om hun slag te slaan. Het is dan ook belangrijk om de landcode of het ‘06-’ gedeelte voor een nummer in te typen, wanneer je deze wilt achterhalen. Wanneer de zoekmachine resultaten geeft, is het vaak mogelijk om te zien waar de beller zich op het moment van bellen bevindt.

Er verschijnt dan een plaats of land in beeld. Soms zie je dat ook al direct in het scherm van je telefoon op het moment dat je gebeld wordt. Zo zijn onverwachte, onbekende telefoontjes vanuit het buitenland in veel gevallen van mensen die iets van je willen.

 

Bescherm je gegevens
Wat altijd belangrijk is wanneer je gebeld wordt, is om voorzichtig te zijn met de gegevens die je verstrekt. Soms worden telefoongesprekken opgenomen en worden bepaalde delen later opnieuw opgenomen. De stukjes waarin jij bevestigende antwoorden geeft, kunnen dan geplakt worden in een gesprek waarin je lijkt toe te stemmen met een nieuw abonnement of een grote donatie.

Dat is natuurlijk niet waar je op zit te wachten wanneer je daar geen weet van hebt. Wees daarom altijd voorzichtig met de antwoorden die je aan de telefoon geeft. Vertrouw je de beller niet, kap het gesprek dan af en hang op.

 

Overige tips

Naast dat voorzichtigheid tijdens een gesprek gewenst is, is het op voorhand al handig om ervoor te zorgen dat je mobiele nummer niet bij iedereen terechtkomt. Is het niet per se nodig om een telefoonnummer in te vullen wanneer je je ergens voor inschrijft of aanmeld? Laat het dan zo en vul hem niet in. Je kunt een e-mailadres achterlaten, zodat men je alsnog kan bereiken.

Maar op die manier verminder je de kans al dat jouw telefoonnummer onbedoeld bij de verkeerde mensen terechtkomt. Wanneer bedrijven een lek hebben in hun database of – nog erger – persoonlijke gegevens van klanten verkopen, is de kans kleiner dat jouw mobiele nummer daartussen zit.