Zoek op nummer

Ben je benieuwd wie jou gebeld heeft en heb je geen beschikking over deze informatie? Dan kun je aan de hand van het nummer waardoor je gebeld bent op zoek gaan. Het vinden van een telefoonnummer is vaak eenvoudig als je weet om welke persoon of om welk bedrijf het gaat. Met behulp van een naam, een adres en een woonplaats kun je dan meestal het juiste telefoonnummer vinden. Als je alleen een nummer hebt, dan kun je deze gegevens ook vaak vinden. Daarvoor maak je gebruik van een nummerzoeker waarin je het telefoonnummer voert. Aan de hand van die gegevens kunnen vervolgens informatie met betrekking tot het nummer en de betrouwbaarheid van het telefoonnummer gevonden worden.

 

Van wie is het telefoonnummer?

Als je gebeld bent door een onbekend nummer, dan wil je graag achterhalen van wie het telefoonnummer is. Op die manier weet je of je bijvoorbeeld door een bekende of door een bedrijf gebeld bent. Ook kun je aan de hand van de informatie die hierdoor gevonden wordt, bepalen of een telefoonnummer betrouwbaar is of niet. Als een telefoonnummer na het uitvoeren van een zoekopdracht niet veilig blijkt te zijn, dan kun je deze het best blokkeren. Bel het nummer dan in geen geval terug om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting of fraude. Maak hiervan ook een melding bij jouw telefoonprovider.

 

Soorten telefoonnummers

Er zijn meerdere soorten telefoonnummers die je elk op een eigen manier kunt interpreteren. Mobiele telefoonnummers in Nederland zijn te herkennen aan de 10 cijfers die beginnen met 06. De cijfers na 06 zijn willekeurige getallen in een willekeurige volgorde. Hierdoor hebben alle mobiele telefoonnummers een uniek kenmerk en heeft elke mobiele telefoonaansluiting zijn eigen nummer. Vaste telefoonnummers bestaan ook uit een vast gedeelte met daarachter een uniek deel. Een vaste telefoonlijn is voorzien van een netnummer en een abonneenummer.

 

Vaste telefoonnummers

Een netnummer is gebonden aan een regio of wordt gebruikt door bijvoorbeeld bedrijven. Een andere benaming voor netnummer is kengetal en in Nederland kennen we netnummers die bestaan uit 3 of 4 getallen. Grotere regio’s maken gebruik van drie getallen zodat er meerdere unieke telefoonnummers kunnen worden uitgegeven met een lengte van 7 getallen. Kleinere gebieden hebben dan vaak netnummers met 4 getallen waarbij de bijbehorende abonneenummers een lengte hebben van 6 getallen. De abonneenummers zijn ook altijd uniek en worden toegewezen aan alle afzonderlijke lijnen.

 

Extra informatie

Naast mobiele nummers, netnummers en abonneenummers zijn er ook landnummers. Dat zijn codes van 4 tot 6 cijfers die voor een telefoonnummer geplaatst worden als je internationaal wilt bellen. In Nederland maken we bijvoorbeeld gebruik van de landcode 0031 die ook gebruikt kan worden als +31. Bij het gebruik van een landcode komt de eerste 0 van een telefoonnummer te vervallen. Bij mobiele telefoonnummers is dat direct de eerste 0 en bij vaste telefoonnummers is dat de eerste 0 van het netnummer. Bel je binnen dezelfde regio met een vast nummer naar een ander vast nummer, dan hoef je geen netnummer te gebruiken.