Zoek op Nummer

Wanneer je wordt gebeld door een telefoonnummer dat je niet kent of dat je niet helemaal vertrouwt, las dan een pauze in. Laat degene aan de lijn weten dat je er eerst over na wilt denken, dat je thuis gaat overleggen of dat je wat research wilt doen. Welke smoes je ook gebruikt, kap het gesprek (tijdelijk) af, zodat je op internet naar een antwoord kunt zoeken.

Want is dit telefoonnummer wel echt van dat bedrijf en staat het nummer niet bekend als dat van een oplichter? Het is belangrijk dat je dat eerst ontdekt, voordat je je gegevens geeft of op een andere manier ergens aan vast komt te zitten.

 

Hoe doe je dat precies?
Hoe kun je dan achterhalen van wie het telefoonnummer is? En wat zegt dat vervolgens over de beller? Vaak kom je al een eind door een telefoonnummer op Google in te typen. Wordt het volledige nummer herkend, dan zie je direct wie de afzender is en of er meldingen over fraude of oplichting gemaakt zijn. Wordt niet het gehele nummer herkend, dan zie je aan de landcode in elk geval waar vandaan er gebeld werd.

Zoek je nog iets verder op een speciale website zoals www.telnrzoeken.nl, dan krijg je vaak al meer informatie.

 

Wat als je met oplichters te maken hebt

Blijkt het telefoonnummer waardoor je gebeld bent dat van een oplichter te zijn? Geen paniek. Zolang je geen gegevens met de beller hebt gedeeld, kan er weinig tot niets gebeuren. Heb je afgesproken dat hij of zij je op een ander moment terugbelt? Kies dan voor jezelf wat je wilt doen. Neem je de volgende keren gewoon niet meer de telefoon op?

Dan stopt de beller vanzelf met contact opnemen. Neem je wel op en confronteer je de beller met je vondst? Dan heb je wellicht een onnodig lange discussie met hem of haar, want de kans is klein dat zij zullen toegeven. Bedenk voor jezelf welke actie het best bij jou past. Het is op een zeker punt ook mogelijk om aangifte te doen.

 

Blijf alert
Over het algemeen vergist men zich er nog weleens in hoe gemakkelijk je in de val van een oplichter wordt gelokt. Je hebt hier namelijk niet te maken met amateurs, maar met mensen die veel voorbereiding hebben gedaan om een geloofwaardig telefoongesprek in te studeren.

Mensen voor jou die vragen stelden waar de oplichters toen geen antwoord op hadden, hebben daarna vast en zeker de tijd genomen om zich ook op die vragen voor te bereiden bij een volgend gesprek. Ben jij een van de velen die zij bellen, dan klinken zij sneller geloofwaardig. Blijf daarom alert en laat je niet misleiden.

 

Neem contact op

Weet je niet zeker of je gebeld wordt door een echt bedrijf of door een oplichter? Geef dan aan dat je liever later teruggebeld wordt. In de tussentijd is het mogelijk om contact op te nemen met het bedrijf via de beschikbare gegevens op het internet. Bij hen kun je verifiëren of het telefoonnummer waardoor je bent gebeld, echt van hen is. Blijkt dat niet zo te zijn, dan weet je dat het niet in orde is. Het is een gemakkelijke, maar betrouwbare manier om achter de waarheid te komen.